BERT DEIVERT – I AIN’T LEAVIN’

Artiest info
Website
facebook

 

Gedurende zijn bijna 50-jarige carrière heeft de nu 71-jarige Amerikaanse rootsmuzikant Bert Deivert in meer dan 25 verschillende landen opgetreden. In de jaren ’70 gebeurde dat voornamelijk in de straten van San Francisco, maar daarna ging het in ijltempo van het éne land naar het andere om er zijn songs voor een levend publiek te gaan spelen. Hij heeft ook een hele reeks van muzikale samenwerking op zijn conto staan met o.a. Charlie Musselwhite, Eric Bibb, Memphis Gold, Wanda Jackson en Peter Case.

Sinds 1974 woont Bert Deivert in Karlstad, een universiteitsstad met iets meer dan 60.000 inwoners in Zweden. Daar neemt hij ook zijn nieuwe albums op waarop hijzelf alle instrumenten bespeelt en enkel het vioolspel van zijn eega Eva Deivert toevoegt aan zijn eigen composities. Dat is nu ook weer het geval met zijn splinternieuwe vijftiende plaat “I Ain’t Leavin’” waarop tien songs staan waarvan hij er negen zelf heeft geschreven en één coverversie brengt van de uit 1924 stammende gospel-traditional “I Can’t Feel At Home (In This World Anymore)” die vooral gekend is in de versie van ‘The Carter Family’ en Jim Reeves en die u op de tweede video kunt beluisteren.

De basis van zijn werk ligt bij Bert Deivert in de traditionele bluesmuziek en dat blijkt ook op dit album o.a. uit de openings- en titeltrack “I Ain’t Leavin’” en “When Summer Blues”. Maar enkele songs horen ook thuis onder de noemer ‘folk’ zoals het verhalende “Yank And Sleepy John” en “Vintage Scents” op de klanken van een fingerpicking bespeelde akoestische gitaar. Hij haalt daarna de mandoline boven om zichzelf te begeleiden bij het nummer “Stand By Me” dat ondanks dezelfde titel niet een versie van de klassieker van Ben E. King is.

De viool van Eva Deivert domineert de songs “Rocky Shore” en “Badge 623” over de moord op zijn moeders’ grootvader en politiedetective in 1930. Dit nummer hebben we voor u op de eerste video ter kennismaking met deze artiest meegegeven. Anderzijds bespeelt Bert Deivert de dobro in de begeleiding van het nummer “Orient Express”. “I Heard The Dark Roads Call” is onze persoonlijke favoriete song op “I Ain’t Leavin’” die het laatste nummer en enige cover “I Can’t Feel At Home (In This World Anymore)” voorafgaat. Emmy Deivert, de dochter van Bert en Eva, zingt trouwens backing vocals mee op de twee laatste tracks van dit door Bert Deivert zelf opgenomen en geproducete album.

(valsam)